JAPON MEDYASINDA TÜRK İMAJI

2010 Türkiyede Japon yılı olması dolayısıyla yurt çapında çeşitli kuruluşlar tarafından birçok etkinlik düzenlenmiştir.

İstanbul Üniversitesi Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi de bu anlamlı yıl dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte 27 Ekim 2010 tarihinde Edebiyat Fakültesi Kurul Odasında “Japon Medyasında Türk İmajı” konulu toplantıyı düzenlemiştir. Akademisyen ve öğrencilerin yoğun ilgisiyle gerçekleştirilen program yaklaşık üç saat sürmüştür.

Program; Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürü Prof. Dr. Şeyma Güngör ve İstanbul Kültür Mirası ve Kültür Ekonomisi Envanteri Projesi koordinatörü Hakan Tanrıöver’in açılış konuşmalarıyla başlamıştır.

Programda ilk olarak Doç. Dr. Abdulkadir Emeksiz “İstanbul Halk Kültürü Grubu Çalışmaları” adlı konuşmasıyla İstanbul Kültür Mirası ve Kültür Ekonomisi Envanteri Projesi dahilinde yürütülen çalışmaları tanıtmıştır.

Daha sonra Yrd. Doç. Dr. Ferhat Aslan “Uzaktaki Yakınımız: Japonya” adlı bir sunum yapmıştır. Aslan konuşmasında Japon tarihi ve kültürü hakkında önemli bilgiler vermiştir.

Prof. Dr. Hayato Yamanaka, “Japon Medya Kültüründe Türk İmajı” adlı konuşmasını yapmıştır. Konuşmanın simultane çevirisi Türk Halk Edebiyatı Anabilim Dalı doktora öğrencisi Kiyoko İto tarafından gerçekleştirilmiştir.

Japon medya kültürünün çizgi film ve çizgi roman gibi türleri dünya çapında çok yoğun bir ilgiyle takip edilmektedir. Ancak günümüzdeki Japon medyasını anlamak için yakınçağa kadar geriye doğru bir seyir takip etmek gerekmektedir. Bu Japon medya kültürü tarihini anlamamızı sağlayacaktır. Prof. Dr. Hayato Yamanaka bizlere Japon medya kültürünün tarihini bu bağlamda anlatmış ve tarihten gelen özelliklerini tanıtmıştır.

Japon medyasında (gazete, televizyon, çizgi film ve pop müziği ağırlıklı olmak üzere) Türk imajının, daha özel anlamda da İstanbul imajının nasıl olduğu, bu dalın uzmanı Prof. Dr. Yamanaka tarafından dile getirilmiştir.

Yamanaka’nın yapmış olduğu konuşmanın ardından katılımcıların soruları cevaplanmıştır.

Neyzen Emrah Dede tarafından Türk müziği icrası gerçekleştirilmiş, daha sonra Japon müziğinin geleneksel enstrümanı koto eşliğinde Wakako Terada tarafından Japon müziğinden örnekler sunulmuştur.

Son olarak Yoko Abe ve Kinuko Sakamoto tarafından ünlü Japon çay seramonisi gerçekleştirilmiştir. Program, Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin misafirlere ikramıyla son bulmuştur.