Bir Dünya Barış'ı

Çağdaş Halk Ozanı Barış Manço Sempozyumu İstanbul Üniversitesinde Gerçekleşti

            Barış Manço’nun vefatının 20. yılı anısına 14 Şubat 2019 tarihinde gerçekleştirilen “Bir Dünya Barış’ı” etkinlikleri kapsamında İstanbul Üniversitesi rektörlüğü doktora salonunda Çağdaş Halk Ozanı Barış Manço Sempozyumu yapıldı. T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde İstanbul Üniversitesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve 7’den 77’ye Doludizgin Barış ve Sevgi Derneği’nin organizasyonu olarak hayata geçen etkinliklerin sempozyum bölümünde, alanında uzman olan ve Barış Manço ile ilgili akademik çalışmaları bulunan çağrılı konuşmacılar bildirilerini sundular

Sempozyum kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Rıdvan Duran ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak yaptıkları konuşmalarda Barış Manço’nun ülkemiz için değerinden söz ettiler. Ardından Manço ailesinden Batıkan Manço ve Lale Manço kapsamlı bir akademik çalışma yapılmasının sevincini salondaki dinleyiciler ile paylaştılar. Bu konuşmaların ardından Prof. Dr. Umay Türkeş Günay’ın Barış Manço’ya fahri doktora unvanı verilmesi sürecini anlattığı ve Türk kültür tarihinin merhaleleri ve bu bağlamda Barış Manço’nun yerini izah eden açılış konuşması ile bildirilere geçildi.

Birinci oturumda Prof. Dr. Dursun Yıldırım’ın başkanlığında, Prof. Dr. Muharrem Kaya’nın “’Dağlar Dağlar’ Parçasından Hareketle Dağın Halk Kültürümüzdeki Yeri”, Prof. Dr. Aynur Koçak’ın “Dağ Ekseninde Barış Manço’nun Şamanik Yolculuğu” ve Doç. Dr. Sevilay Çınar’ın “Âşık Tarzı Müzik Geleneğine Paralel Yorumlar: Barış Manço” bildirileri sunuldu.

İkinci oturumda Prof. Dr. Umay Türkeş Günay başkanlığında, Prof. Dr. Dilaver Düzgün’ün “Geleneksel Tahkiye Üslûbunun Çağdaş Bir Temsilcisi: Barış Manço”, Prof. Dr. Mehmet Aça’nın “Toplumsal Değerlerle Normların Öğretilip Hatırlatılmasında Barış Manço’nun Rolü” ve son olarak Havva Emre’nin “Gelenekten Geleceğe Uzanan Bir Köprü: Barış Manço” bildirileri sunuldu.

Sempozyumun son oturumunda ise Prof. Dr. Abulkadir Emeksiz başkanlığında Prof. Dr. Etibar Babayev’in “Barış Köprüsü”, Doç. Dr. Okan Murat Öztürk’ün “Barış Manço’nun Popüler Müzik Anlayışı İçinde Türkülerin Yeri” ve Birgül Yangın Aslanoğlu’nun “Barış Manço’nun Eserlerinde Semboller ve 2023 Vizyonu” bildirileri yer aldı

Bildirilerin ardından Prof. Dr. Umay Türkeş Günay ve Pof. Dr. Dursun Yıldırım’ın değerlendirme konuşmalarıyla sempozyum sonra erdi. Bildiri sunan tüm katılımcılara oturum başkanları tarafından katılım ve teşekkür belgeleri, Lale Manço tarafından da çiçek takdim edildi.



Galeri